Την Δευτέρα, 20 Ιουλίου είχαμε στην παρέα μας την αρχαιολόγο, Κατερίνα Αναγνωστοπούλου για να ερευνήσουμε τη ζωή των ανθρώπων που έζησαν σε παλαιότερες εποχές και για να μάθουμε για την αρχαιοελληνική ενδυμασία.

 

-Κυρία Αναγνωστοπούλου, καλωσήρθατε στο ΚΔΑΠ UBUNTU! Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας και επίσης, θα ήταν χαρά μας να σας συστήσουμε στους αναγνώστες μας. Οπότε, μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς και το επάγγελμά σας ως Αρχαιολόγος;

Καλώς σας βρήκα και εγώ χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ! Είμαι αρχαιολόγος και εργάζομαι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής από το 2004 έως σήμερα, ενώ παλαιότερα εργάστηκα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Σπούδασα Κλασική Αρχαιολογία. Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με Ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία και Υπ. Διδάκτορας με ερευνητικό αντικείμενο τα Ταφικά μνημεία της Άνω Μακεδονίας κατά την αυτοκρατορική περίοδο.

 

Επομένως, το Διδακτορικό σας είναι άμεσα συνδεδεμένο και με το Μουσείο της Αιανής, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ερευνητικό πεδίο. Μεταφράζεται όμως, αυτό σε επισκεψιμότητα; Έχει αντιληφθεί το κοινό τη σπουδαιότητα και τη σπανιότητα των ευρημάτων;

Υπάρχει επισκεψιμότητα, αλλά πάντα προσδοκούμε να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο. Το Μουσείο της Αιανής φημίζεται για τον πλούτο των ευρημάτων του καθώς και για το φυσικό κάλλος της περιοχής που βρίσκεται. Εκτός από τους μεμονωμένους επισκέπτες και τα γκρουπ, μας επισκέπτονται πολλά σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς από την περιοχή, τους όμορους νομούς καθώς και από την Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από την Αθήνα. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα με διάφορες θεματικές που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από την προσχολική μέχρι και την εφηβεία. Οι δράσεις του Μουσείου δεν σταματούν βέβαια στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς φιλοξενούνται και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον πολιτισμικό χαρακτήρα του Μουσείου.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΖΑΝΗ

-Έχετε δίκιο! Παλαιότερα σας είχα επισκεφτεί σε κάποια εκδήλωση για την Πανσέληνο!

Η Πανσέληνος διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ως δράση του Υπουργείου Πολιτισμού. Υπάρχει ακόμη ο δρόμος του Απολλόδωρου, το Εικαστικό Εργαστήριο σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, Εκθέσεις Φωτογραφίας, Ζωγραφικής ακόμη και Λογοτεχνικές βραδιές.

 

-Αυτήν την περίοδο διοργανώνετε κάποια εκδήλωση;

Ναι, από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 5 Αυγούστου το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής φιλοξενεί μία Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: “Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν!”. Η Έκθεση περιλαμβάνει 59 φωτογραφίες των έργων που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά μέσα στην καραντίνα. Η θεματολογία των έργων έχει σχέση με τα εκθέματα του Μουσείου- όπλα, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, εργαλεία. Κατά την πανδημία του κορονοϊού τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ψηφιακά στο Μουσείο και να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους ζωγραφίζοντας! Αυτή τους η προσπάθεια επιβραβεύεται με τη συγκεκριμένη Έκθεση.

 

-Σημαντική πιστεύω πρωτοβουλία, διότι γονείς και παιδιά έπρεπε να περάσουν δημιουργικά τις μέρες τους και να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τις ώρες τους.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής έχοντας συνείδηση ότι είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο που ανήκει σε όλους, είναι πάντα δίπλα στους πολίτες. Και αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα με τη δημιουργία μίας μόνιμης έκθεσης για άτομα με προβλήματα όρασης. Όλες οι συνοδευτικές λεζάντες είναι γραμμένες στη γραφή Braille!

εκπαιδευτικα προγραμματα για παιδια κοζανη

 

-Κλείνοντας, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο απώτερος σκοπός των δράσεων σας αυτών; Για ποιον σκοπό δηλαδή, προστατεύετε και αναδεικνύετε τόσο ένθερμα τα μνημεία και τον πολιτισμό μας;

Γιατί αυτή είναι η αποστολή μας. Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε ως φορέας πολιτισμού, τόσο η προϊσταμένη Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη όσο και όλοι οι εργαζόμενοι εκεί, είναι να αναδείξουμε την ιστορία της περιοχής μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και στη συνέχεια να φέρουμε σε επαφή τον κόσμο με το παρελθόν, καθιστώντας τόν κοινωνό της, είτε πρόκειται για επισκέπτες είτε για επιστήμονες. Άλλωστε αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας, δεν μπορούμε να πατήσουμε στο παρόν και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στο μέλλον. Ανταμοιβή μας είναι ο θαυμασμός και η ικανοποίηση που διακρίνουμε στα μάτια των επισκεπτών, τον οποίο και εκφράζουν, στο τέλος της ξενάγησης.

 

-Κυρία Αναγνωστοπούλου για ακόμη μία φορά σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας και για τον χρόνο που διαθέσατε για να συνομιλήσουμε.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την όμορφη μέρα! Θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και να σας ταξιδέψουμε στον χρόνο και στην ιστορία..

 

 

ΚΔΑΠ Κοζάνης