Θεατρικό παιχνίδι με τη Βιβή Βουλγαρίδου!

 

Σήμερα οργανώσαμε εκδρομή στον Άγιο Δημήτριο.

Στην εκδρομή μας αυτή απολαύσαμε το πρωινό μας κάτω από τη σκιά των δέντρων και παίξαμε θεατρικά παιχνίδια με την κυρία Βιβή Βουλγαρίδου.

Εκπαιδευτικοί μας στόχοι ήταν:

  • η ανάπτυξη της γλωσσικής και εκφραστικής ικανότητας
  • η ενθάρρυνση της δημιουργικής έκφρασης
  • η ένταξη στην ομάδα
  • η αρμονική συνεργασία

 

Εισαγωγή στο θεατρικό παιχνίδι

Η κυρία Βιβή Βουλγαρίδου μίλησε στα παιδιά για το θέατρο και στη συνέχεια παρουσίασε δύο θεατρικά παιχνίδια.

Αφήγηση-Αυτοσχεδιασμός-Εικονογράφηση: Η εκπαιδεύτρια φέρνει μια απλή ιστορία, περίπου μια σελίδα, από πεζό, ποίημα, θεατρική σκηνή ή ρεπορτάζ εφημερίδας. Μετά θα εξηγήσει σύντομα τις τρεις τεχνικές: αφήγηση, αυτοσχεδιασμός, εικονογράφηση με τις οποίες μπορεί να μεταδοθεί η ιστορία. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε μία από αυτές διαβάζει την ιστορία και βεβαιώνεται ότι όλοι καταλαβαίνουν. Κατόπιν διαλέγει μια τεχνική από τις παραπάνω και την εφαρμόζει για δέκα λεπτά. Για παράδειγμα αφήγηση μιας ιστορίας μπορεί να γίνει μέσα από ένα κουτσομπολιό κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, μέσω μιας συνέντευξης στην τηλεόραση κ.ά. Αυτοσχεδιασμός ιστορίας μπορεί να γίνει όταν μερικοί αποκαλύπτουν τις κρυφές σκέψεις των χαρακτήρων που παίζουν. Η εικονογράφηση μπορεί να γίνει με το παιχνίδι τα “αγαλματάκια”. Ακολουθεί παρουσίαση της ιστορίας σε όλους.

 

Αλυσιδώτη παντομίμα: Όλα τα παιδιά παρατάσσονται σε μια σειρά κοιτάζοντας σε μία κατεύθυνση. Όταν η εκπαιδεύτρια δώσει το σύνθημα το πρώτο παιδί της σειράς κάνει μεταβολή κοιτάζοντας το διπλανό του και αρχίζει να μιμείται τις κινήσεις ενός ζώου ή ενός επαγγέλματος, ενώ το δεύτερο παιδί παρακολουθεί. Όταν τελειώσει το πρώτο παιδί, το δεύτερο επαναλαμβάνει την παντομίμα για το τρίτο και έτσι συνεχίζουν μέχρι να φτάσουν στο τελευταίο παιδί της σειράς. Το τελευταίο παιδί πρέπει να καταλάβει τι είναι αυτό που μιμήθηκε το πρώτο κοιτάζοντας το προτελευταίο. Συνήθως οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι πολύ παράξενες.

 

Μερικά στιγμιότυπα από τη σημερινή μέρα!

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΟΖΑΝΗ

Απολαμβάνοντας το πρωινό μας στον Άγιο Δημήτριο!

 

Η κυρία Βιβή αυτοσχεδιάζει!

 

Ο Θανάσης διαβάζει ένα ωραίο ποίημα για τη μαμά του!

 

Ο Θανάσης υποκλίνεται στο κοινό!

 

Τα κορίτσια παρουσιάζουν μία παράσταση!

 

Μετά τη λήξη της παράστασης τα κορίτσια φωτογραφίζονται!

 

Η Μαρίτα και η Εβελίνα παρουσιάζουν μία κωμική παράσταση!

 

Ο Βασίλης λέει το δελτίο των οχτώ!

 

Το κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον

 

 

και χειροκροτεί την κάθε προσπάθεια!

 

 

 

*σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης Βιβή Βουλγαρίδου

 

 

ΚΔΑΠ Κοζάνης